Hallo, Gutenberg

Hallo, Gutenberg

in-1-dag-Gutenberg-WordPress

Gutenberg, wie is dat? 

Wikipedia:

Hij geldt als de uitvinder van de boekdrukkunst in Europa. De veelgehoorde bewering dat Gutenberg de boekdrukkunst zou hebben uitgevonden, is misleidend. De blokdruk bestond al langer, waarbij een hele bladzijde uit één blok werd vervaardigd. Als zo’n bladzijde achteraf moest worden gecorrigeerd en geredigeerd, dan moest er een heel nieuw blok worden gesneden. Gutenbergs verdienste bestaat in het gebruik van losse letters. Door Gutenbergs vinding werden correctie en redactie gemakkelijker en goedkoper; kleine verwisselingen in het zetsel waren nu voldoende.

Wat heeft dit met WordPress te maken?

Gutenberg en je WordPress website: het gaat om Blokjes

Omdat je vaak kolommen wilt op je pagina, of een indeling van je pagina in blokjes, er is nu “Gutenberg”. Gutenberg zal gaan werken met zogeheten Blocks. Deze blokken zijn elementen die je op een pagina of in een bericht kunt “slepen”. Deze blokken zullen gebruikt worden voor zaken waar nu shortcodes, widgets, theme options en andere formatting-opties voor nodig zijn.

Voorbeeld van een Block met de bijbehorende instellingen (via WordPress.org)

Wat zijn voor jou de voordelen?
Eigenlijk leverden wij altijd al een WordPress site inclusief een Pagebuilder. Dus zelf je pagina opbouwen met kolommen, blokjes voor foto’s of tekstblokjes is voor ons niets nieuws. Wat wel prettig is dat het nu in de ‘core’ van WordPress zit. We zijn niet genoodzaakt om een dure Pagebuilder applicatie aan te schaffen, die we elk jaar weer moeten verlengen. Komende tijd zullen we gaan kijken hoe we zo snel mogelijk de websites met een pagebuilder applicatie om kunnen zetten naar WordPress’ Gutenberg.

Meer weten? maak een afspraak 

1 gedachte over “Hallo, Gutenberg”

Reacties zijn gesloten.